Een wereld vol prikkels

Wat is dat toch, steeds maar weer lees ik dat we met elkaar meer en meer last krijgen van overprikkeling. In deze snelle wereld waarin alles en iedereen 24 uur bereikbaar en ‘aan’ is. We willen niks missen en natuurlijk bijblijven met rest. Niet buiten de boot vallen. Dus zijn er ook meer burn-outs, meer kinderen met gedragsproblemen, hebben we minder begrip voor elkaar, zijn er meer ‘drop-outs’. Misschien merk je het ook al wel in je eigen omgeving?

Kunnen we die snelle wereld echt niet meer bijhouden? Als we het toch proberen, zitten we heel snel alweer overspannen thuis, als we het al merken aan onszelf. Hoe moet dat dan zijn voor onze kinderen? Die groeien er immers mee op. En weten niet beter dan dat er altijd haast is, de druk om goed en het liefst zelfs beter te presteren dan een ander. Papa’s of mama’s die altijd moe lijken te zijn. En staan we er een keer bewust bij stil dan ben je een ‘geiten-wollen sok’. Een ‘softie’.

Dus is overprikkeling zo een beetje de norm geworden voor succes en het gemaakt hebben lijkt het wel. Maar wat is overprikkeling nou eigenlijk en hoe komt het dat het zo vaak genoemd wordt samen met hooggevoeligheid, ADHD, autisme?

Ik zal het je uitleggen. Bij iedereen komt er elke dag allerlei informatie binnen. Heel veel indrukken. Van anderen, van je bezigheden of gewoon van jezelf. Rommeltjes. Deze heb je nodig om goed te functioneren, ze kunnen heel handig zijn. Als er teveel binnenkomt, zoveel dat je er last van krijgt en het niet meer kwijt kunt, ben je overprikkeld. Dat kan al in de ochtend zijn. Als je het niet in de gaten hebt of gewoonweg geen idee hebt wat het is, herken je het ook niet bij jezelf. Je gaat maar door en door. Je lichaam geeft het aan, maar je zal het herkennen als honger, onrust, vermoeidheid, migraine, geen focus meer, en vul zelf maar in. Hier zal je misschien iets aan proberen te doen. Maar de echte oorzaak wordt over het hoofd gezien, en wordt niet aangepakt, waardoor alles zich weer herhaald en steeds erger wordt.

Bij hoog gevoelige of hoog sensitieve kinderen komen die prikkels, die rommeltjes, ongefilterd binnen. Dat zijn er al snel veel te veel. Die ze allemaal proberen te verwerken en te begrijpen. Waardoor hun energie veel sneller op is. Ze zijn overprikkeld. Ze kunnen dan niet meer goed meekomen met de rest. Elk kind uit het op zijn eigen manier. Als je kind begrijpt wat overprikkeling is, dan is het veel makkelijker om er goed mee om te gaan. Hij herkent de signalen en kan op tijd op de rem trappen. Wat natuurlijk voor hem en voor jou veel fijner is dan steeds die woede-uitbarstingen, in zijn eigen bubbel gaan zitten, steeds wegrennen of nog erger.

Ik leg je graag uit hoe je van die rommeltjes afkomt met een simpele oefening. Of ik ga samen met je kind een visualisatie oefening doen om een mooie lichtbol te maken. Zo zet je je eigen energieveld aan het werk om je te beschermen. We gaan samen aan de slag met de Villa Wijs methode.

Wil je meer weten? www.energetischcoachoosterhout.nl

Of stuur je berichtje naar info@energetischcoachoosterhout.nl