Angst en bang zijn

“help, er zitten weer enge monsters onder mijn bed!” “ik durf het niet te vragen, iedereen lacht me dan uit.” “dat ga ik echt niet eten, dat ziet er zo raar uit.”
Je komt angst en ergens bang voor zijn in alle soorten en maten tegen. Je zult ongetwijfeld ook een hele lijst van je kinderen kunnen opnoemen. De voorbeelden hierboven waren eigenlijk alleen nog maar de zichtbare angsten die de kinderen zelf aangeven. Maar hoe vaak loop je niet tegen een angst aan in de opvoeding van je kind wat hij of zei niet aangeeft of deelt met je?
Ik kan het bij mijn hoog gevoelige dochter nog goed herinneren. Ze werd bijna 4, ze mocht bijna naar groep 1 op de basisschool. Een hele stap. Een van de afspraken van de school was dat ze zindelijk of dat nagenoeg was. Mijn dochter ging welgeteld 3 dagen voor de eerste schooldag zelf naar het toilet en hoefde geen luiertje meer om. Wat hebben we het spannend gevonden. Vond ze het dan zo’n grote stap om naar groep 1 te gaan dat ze niet naar het toilet durfde? Ze zei er niks over. Ze vond het heel erg leuk om naar school te gaan. Ze vond de voorschool erg leuk en had geen problemen. Pas veel later kwamen we er achter wat er aan de hand was. Ze durfde geen afscheid te nemen van de vertrouwde luiertjes. Ze was allang zindelijk en in de nacht ook gewoon droog tot de volgende ochtend, dus ze kon het ook al goed ophouden. Ze vond het zo spannend die verandering van luier naar toilet dat ze maar bleef weigeren. Ze ving natuurlijk ook onze bezorgdheid op.
Dit is dus een heel goed voorbeeld van een angst die je kind je niet zal vertellen. Hoog gevoelige en sensitieve kinderen willen het graag goed doen, een ander niet tot last zijn. Ook vinden ze zekerheid en voorspelbaarheid erg fijn om de onrust om zich heen een plek te kunnen geven. Nieuwe situaties en routines kunnen dus erg spannend zijn. Ze zijn vaak ook erg onzeker en streng naar zichzelf, wat angst in de hand kan werken. Ze willen immers niet ‘voor schut’ staan, opvallen in de groep.
Ergens bang voor zijn is een goede alarmbel voor gevaar. Dit is reële angst, de angst waarschuwt je voor het gevaar. Angst voor een gevaarlijk dier, angst om in een gat te vallen. Angst voor een auto die recht op je af rijdt. Deze angst beschermt je door je te waarschuwen, zodat je snel oplet en reageert.
Het is een ander verhaal als je kind bang is terwijl er helemaal geen gevaar is. Je kind is bang voor spinnetjes, of vieze handen. Of bang voor een onvoldoende op school. Dit is overdreven angst. En daar kun je flink last van hebben. Loop er niet voor weg, maar wordt het de baas. Helpende gedachten ontdekken zijn een fijne oefening om samen met je kind te doen. Het helpt om rustiger te worden en minder snel bang.
Ik help je kind graag te onderzoeken waar de angst vandaan komt en hoe er mee om te gaan. Laat je kind aanwezig zijn in zijn lichaam, zijn lichtje branden in zijn eigen huis, zijn lichaam. Zodat hij stevig staat en zijn angsten durft aan te gaan.
Wil je eerst een kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt? Stuur me een mailtje: info@energetischcoachoosterhout.nl of maak direct een afspraak op de site.